mad med mere

Kurv (0)

Vikingekøller

Vikingekøller

Ingredienser

  • 8 spoleben
  • 2 spsk. rapsolie
  • havsalt og friskkværnet peber
  • 8 skalotteløg
  • 3 æbler
  • ½ savojkål
  • 5 kviste timian
  • 3 fed hvidløg
  • ½ øl (pilsner eller hvedeøl)
  • ½ dl æbleeddike
  • ½ liter vand, fjerkræ- eller lys kalvebouillon
  • evt. lidt sukker
  • ½ bundt bredbladet persille

Kom spolebenene i en stor sauterpande eller en stegegryde, og brun dem grundigt på alle sider i lidt rapsolie, og krydr med salt og peber. Skær skalotteløgene i halve, æblerne i kvarte, og savojkålen i grove stykker. Når benene er brunet, så tilsæt timian, hele fed hvidløg, skalotteløg, æbler og savojkål, og lad det brune med i yderligere 1 minut. Tilsæt herfter øl, eddike og vand/bouillon, lad det koge op, og skum så af for urenheder.

Læg låg på gryden, og sæt så gryden i en 180° varm ovn, og lad spolebenene braisere i ca. 30 minutter, slagteren har forstegt dem for jer.  Vend benene rundt nogle gange under braiseretiden, så de bliver flot glaserede på alle sider.

Tag gryden ud af ovnen, og smag skyen til med salt, peber og evt. lidt eddike og sukker. Du behøver ikke at koge den yderligere ind – skyen er fin, som den er; ikke så tyk, men fyldt med kraft.

Servér spolebenene med hakket persille på toppen. De er dejlige med kartoffelmos til, eller med bagte rodfrugter.